Běh a pitný režim: Jak se správně hydratovat?

Každoročně 15. května se slaví Světový den atletiky. Možná i to je pro některé motivace a alarm, že se svým tělem je třeba začít pracovat lépe a začít se hýbat.

A tedy, pokud jste se ještě náhodou po zimní přestávce nepřidali k těm běžcům, kteří už na cestách, v parcích či na jiných tratích poctivě zařezávají, je nejvyšší čas.

Třeba však vědět jak. Pokud nejste úplný začátečník, máte to jednodušší. Svalová paměť funguje až překvapivě dobře ai když mohou být první pokusy těžkopádné a bolestivé zejména pro naši vůli, progres pocítíte téměř okamžitě. Důležité je vždy začínat pomalu.

Čtěte také:

Blíží se Světový den dárců krve, jak se zapojit

Reálné cíle a pitný režim
„Lidé si po zimní přestávce dávají motivující, ale často nereálné cíle. Chtějí zhubnout, dostat se do formy, připravit se na nějaký závod. Ale stejně jako já, každý, kdo chce běhat, si musí dát reálné cíle – je třeba začít pomalu, střídat běh s chůzí. Nejprve pár kilometrů, a poté postupně 20, 30, 40 a více minut,“ radí profesionální běžec, mistr Slovenska a letošní vítěz maratonu v Lipsku Gabriel Švýda.

Kromě správné obuvi a vhodného povrchu je velmi důležitý právě pitný režim. Běžec nemůže být dehydrován.

„To vzniká tehdy, když tělo vydává více tekutin, než přijímá. Stávají se však i opačné situace, kdy se začínající běžci vody přepijí, a pak jim během běhu žblunká v břiše, což také není dobře,“ dodává zkušený běžec.

Za den byste podle něj měli vypít 1,5 až 2 litry tekutin, doporučuje se pít už před tréninkem. A pokud se chystáte na závod, tak začněte už dva dny před závodem postupně přijímat vodu. „Během maratonu je také třeba zavodňovat, na každém pátém kilometru se trochu napít, ale závisí to samozřejmě i na počasí.“

Běháte-li v zimě, doplňovat si můžete tekutiny i čaji, na jaře a v létě jsou to zejména minerální vody s dobrým složením minerálů jako sodík, draslík, hořčík a vápník, které vypotíte během fyzické aktivity.

„Před každým pohybem se doporučuje zalít organismus, aby uměl dostatečně dobře pracovat. Tak předejdete křečím a zraněním. Nejlepší vody jsou jemně perlivé, popřípadě tiché. Nedoporučují se však pít moc vychlazené,“ radí běžec.

Strava podle chuti
Minerály a důležité látky by měly běžci přijímat ve vodě, ale strava je rovněž klíčová. Jako u všeho i zde platí, že každý by měl poslouchat své tělo, jíst to, co mu chutná a dělá dobře.

„Běžci jedí hodně zeleniny, rýži, těstoviny, kuřecí maso a celkově by měli před během nebo po něm jíst co nejchladnější jídla, například saláty. Mně osobně nejvíc sedí těstoviny na různé způsoby. Určitě před během vynechávám těžká, smažená jídla, která zatěžují žaludek,“ dodává běžec.

Není dobré jíst těsně před během, ideální jsou dvě – tři hodiny před ním. Potom je třeba nechat žaludek udělat svou práci a odpočinout si. Nesmíme zapomínat ani na ovoce, důležité je v letním i zimním období. Sníst banán je ideální tak 90 minut před.

„Já mám nejraději nasekané ovoce, které si v láhvi zaliji mou oblíbenou jemně perlivou minerálkou, a hned to má jiný švih,“ říká Švýda.

Závody na dosah
Chystali jste se na závody a ty jsou už před dveřmi? Záleží na každém detailu, a tak nepodceňte ani poslední hodiny před tímto velkým momentem.

Kromě obuvi, stravy a správného pitného režimu nelze zapomínat ani na regeneraci a psychickou pohodu.

„Není snadné postavit se na start závodu, když má člověk problémy nebo není zdravý. Naučil jsem se však, že se musím soustředit hlavně na sebe.“

A tělo samozřejmě nejlépe regeneruje, když spí. „Když si během týdne dopřeji aktivitu 15 hodin denně, tělu pak dopřeji odpočinek minimálně tři hodiny ve formě masáže, cvičení či wellnesu,“ podělil se se svým receptem na pohodový závodní start Gabriel Švýda.

Nejnovější články

- Reklama -PR článek

Další články autora