Síla přírody se odráží v jejích plodech a lidé ji využívají tisíciletí i prostřednictvím bylin.
Využívají se i dnes, v tradiční medicíně, ale také v té alternativní. Mnohé byliny jsou snadno dostupné a mají různorodé účinky na zdraví, jen je třeba vědět, jak z nich vytěžit co nejvíce.
Pokud si je pěstujete sami doma, musíte vědět, kdy je správný čas k setí, jaké stanoviště je pro jednotlivé druhy vhodné a které bylinky se u nás volně v přírodě vyskytují nejčastěji. V tom všem vám trochu pomůžeme.
Čtěte také:
Blíží se Světový den dárců krve, jak se zapojit
Čas na sklizeň
Když se po bylinkové zdraví vyberete do přírody, sbírejte jen to, co znáte. Při sklizni platí střídmost.
Z nalezených bylin si proto odtrhněte jen tolik, kolik potřebujete. Bylinky je nejlépe zpracovávat bez nadbytečného promývání, proto si pečlivě vybírejte i lokalitu a vyhýbejte se prašným cestám.
Ideálním časem pro sklizeň je dopoledne, díky polednímu slunci a teplu mají zase vyšší obsah éterických olejů. Příliš mnoho tepla však způsobuje jejich odpařování.
Sbírání je vhodné za suchého počasí i po dešti, ale během něho jsou mokré a mohly by podlehnout plísním. Záleží také na věku rostlinky. Čím je mladší, tím lépe. Ke sběru používejte i správné nářadí.
Vhodné jsou keramické nože či nůžky, kovové by se používat neměly. Domů si sklizené rostlinky odnášejte v plátěném sáčku nebo košíku.
Co sbírat?
Kořeny
Sbírejte je brzy na jaře nebo pozdě na podzim časně ráno nebo těsně před setměním.
Za sklizeň stojí kořeny čekanky obyčejné, ibiše lékařského, kostivalu lékařského, pampelišky lékařské, lopuchu většího či kopřivy dvoudomé.
Květy
Sbírají se zcela vyvinuté, bez povadlých částí. U menších květů jako jsou fialky nebo sedmikrásky lze sbírat celé květiny, u větších než růže stačí posbírat okvětní lístky.
Za slunečného počasí obsahují nejvíce vonných silic, tento čas je proto nejvhodnější ke sklizni.
Silice se sejdou, pokud z květin plánujete připravit tinkturu nebo éterický olej, ale také čaj.
Správný bylinkář by neměl odignorovat květiny černého bezu, jetele lučního, levandule úzkolistého, měsíčku lékařského či heřmánku heřmánkového.
Listy, nať, byl, stonky
Nejlepší je sbírat mladé, čerstvé části bez příznaků onemocnění nebo stárnutí.
Listy a nať se sklízejí obvykle ještě předtím než rostlina vykvete. Na stejném principu funguje také sběr bylinek, které pěstujete v zahradě nebo na balkoně.
Nať však sbírejte tak, aby na rostlině zůstala alespoň třetina zeleně, obtrháním všech lístků či stonků riskujete její zánik.
Užitečnou zeleň poskytne nať z kontryhele žlutozelené, listy z břízy převislé, kvetoucí nať mateřídoušky, nať z máty peprné, řepíku lékařského nebo listy ze šalvěje lékařské.
Plody
I v tomto případě sbíráme zdravé, nenapadené plody těsně před jejich plnou zralostí.
Užitek budete mít doma z plodů jalovce obecného, fenyklu obecného, šípky a v současnosti populárního rakytníku řešetlákového.
Kůru
Kůru je nejlepší sbírat, když není zatížena květinami, listy a plody, tedy brzy na jaře nebo na podzim, kdy jsou plody sklizeny a listy spadané.
Samozřejmostí je, že dřevo nesmí být plesnivé ani prachnivé. Využívá se nejčastěji na výluhy.
Vhodná je kůra z mladých kmenů a větví s průměrem do přibližně 10 cm. Nejpopulárnější jsou kůry dubu letního a krušiny olšové.
Semena
Sklízejí se po dozrání. Sbírat můžete semena typických léčivých rostlin jako je ostropestřec mariánský, ale i zahradních bylinek jako česnek kuchyňský, libeček či petržel. Takto si můžete bylinky dále množit iu sebe doma.
Na správném místě
Každá bylinka má ve volné přírodě své místo. Roste tam, kde jí to je příjemné.
Růst bylin a jejich správný vývoj či plodnost závisí na slunečních paprscích, vyhovující půdě a povětrnostních podmínkách. Slunce mají v oblibě aromatické druhy bylin s velkým množstvím éterických olejů, které mají zároveň i všestranné využití v kuchyni.
Jsou to byliny jako kopr, šalvěj, jetel, česnek, fenykl, dobromysl, kapucínka, levandule.
V polostínu si nejlépe hoví meduňka, echinacea, kontryhel, máta, kopřiva. V přírodě je proto naleznete zejména na okraji lesů.
V domácím prostředí je nejlepší je vysazovat pod stromy. Ve stínu se nejraději skrývají fialka vonná, plicník, pupalka či kozlík.
Způsoby využití bylinek
Tinktura
Je to jednoduchá metoda uchovávání bylin v alkoholu, která se hodí do domácí lékárničky.
Alkohol je přirozený konzervační prostředek, který uchová co největší množství léčivých látek rostliny. Tinktury se vyrábějí z čerstvých nebo sušených květin, plodů, semen nebo kořenů.
Nejvhodnější pro tinkturu jsou květy kapucínky, měsíčku nebo echinacey, listy šalvěje či medvědího česneku nebo hřebíček.
Mast nebo krém
Příprava bylinkového sádla může být o něco náročnější, ale práci si můžete usnadnit i tím, pokud si do koupené mastě bez vůně vmícháte listy, natě, sušené či čerstvé byliny, květiny nebo i rozdrcené plody či kořeny oblíbených rostlin.
Bylinné masti k hojení ran používali naši předkové. I dnes tak činíme při ekzémech, psoriáze, léčbě jizev, akné či strií.
Účinnou mast si lze vyrobit z heřmánku, konopí, květů brutnáku lékařského, levandule nebo kostivalu lékařského.
Čaj
Jedná se o nejběžnější způsob využití bylin. Důvodem je jednoduchá příprava a možnost nakombinovat si sušené bylinky podle chuti.
Na přípravu čaje lze použít také čerstvé bylinky. Pijte jej vždy čerstvý a bylinkové čaje střídejte.
Není vhodné pít jeden druh čaje více než tři týdny bez přestávky. Vychladlým čajem lze ozvláštnit i smoothie.
Macerát
Na macerát použijte sušené nebo čerstvé bylinky či plody. Zalijte je studenou vodou v poměru 1:2 (1 díl bylin a 2 díly vody).
Macerujte minimálně osm hodin, přeceďte a nápoj zahřejte na požadovanou teplotu. Pro maceraci jsou vhodné zejména rostliny, které obsahují sliz.
Ten by se zalitím horkou vodou ztratil. Chuť takového nápoje je úplně jiná než chuť běžného horkého čaje.
Bylinkový sirup
Připravit jej lze vařením i bez vaření.
Je nenáročný na přípravu, vhodný při léčbě i jako sladidlo do koláčů, studených nápojů či čajů.
Důležité je, aby květiny, ze kterých sirup připravujeme, obsahovaly co nejvíce pylu.
Bylinkový olej
Pokud rádi vaříte, běžné recepty si můžete ozvláštnit ochuceným olejem. Bylinkový olej bude originální zálivkou salátů a příloh a uchová všechny živiny obsažené v čerstvých či sušených bylinkách.
Vyzkoušejte bazalkový, oreganový nebo chilli olej. Olej z bylinek lze využít také v kosmetice. Kvalitní olej se postará o pokožku io pohodu mysli.
Lze ho využívat v lázních nebo k potírání při léčbě pleti. Vyzkoušejte oleje s fialkou, jasmínem, rozmarýnem či skořicí.
Bylinkový ocet
Tak jako olej i ocet hned jinak chutná, pokud do něj přidáte sílu bylinek.
Získáte tak zdravou, chutnou a jedinečnou ingredienci v kuchyni. Využijete jej přidáváním do marinád, salátů i omáček.
Pesto
Pesto není chutné jen z bazalky. Váš jídelníček osvěží i šalvěj, medvědí česnek, pampeliška či kopřiva.
Poslouží při pečení slaných koláčů, vaření omáček nebo jen tak na topince. Dobře uskladněné pesto vydrží v komoře i rok.