Maminky, které už kojí, ale i ženy, které se teprve na mateřství chystají, jsou často zasypány informacemi jak se stravovat, jak pít a čemu se vyhýbat.
Ale jak je to opravdu? Během těhotenství se totiž ženský organismus stále mění, přizpůsobuje se potřebám vyvíjejícího se plodu.
Pro základ správného průběhu těhotenství je potřebná adekvátní pohybová aktivita, dostatek spánku, tělesná a psychická hygiena, ale zejména optimální příjem potravy z hlediska potřeb energie, základních živin, vitamínů a minerálů.
„Je třeba, aby těhotná žena přijímala všechny potřebné složky potravy ve správném poměru a množství, jelikož nutriční stav významně ovlivňuje nejen průběh těhotenství, zdravotní stav těhotné, ale je determinantem podmiňujícím vývoj plodu, a jeho zdravotní stav.
Nesprávná výživa matky už prenatálně vytváří riziko vzniku budoucích onemocnění v dospělém věku,“ vysvětluje výživová poradkyně Ľubica Trnková.
Důležité je však říci, že v období plánovaného rodičovství se vhodné stravovací návyky týkají i budoucích otců.
Potřeba magnézia
Velmi důležité jsou proto minerály, zejména magnesium. „Během těhotenství se zvyšuje jeho potřeba, až o 15 – 20 %. Je důležitý při stavbě jednotlivých orgánů, tvorbě kostí, vývoji nervové soustavy.
Nedostatek může vyvolat předčasnou činnost dělohy a tím může dojít k předčasnému porodu nebo potratu, ke vzniku vrozených vad, křečím či bolestem hlavy. A ideální je ho přijímat spolu s vápníkem,“ dodává Trnková.
Není však jedno, jak magnézium přijímáme, což je možná nejčastější chyba. „Vstřebávání minerálů ze stravy nebo doplňků je jen 30-40 procent, přičemž z vody je to až 60 procent. A pro nejefektivnější vstřebávání hořčíku a vápníku je ideální jejich poměr 1:3.
Ani v tomto případě to však není třeba přehánět, neboť nadměrný příjem vápníku zabraňuje vstřebávání hořčíku a naopak při jeho nedostatku odcházejí zásoby vápníku,“ potvrzuje Trnková a dodává, že právě minerální vody jsou vhodným doplňkem.
Neměly by však být jediným zdrojem tekutin pro člověka. A stejně by těhotné ženy měly magnesium přijímat iz jiných potravin, jako jsou mandle, banán, mák, kakao, oříšky, špenát, čočka, ovesné vločky, mořské plody a podobně.
Co po porodu
Po porodu je kladen důraz na příjem všech skupin potravin a na její rozložení během dna stejně jako během těhotenství.
Hektický životní styl i snížení obsahu minerálů v potravinách současnými procesy výroby a pěstování přispívají k deficitu magnézia v našem těle.
„Magnézium a vápník si organismus neumí „vyrobit“ sám a proto je třeba je neustále přijímat potravou.
K poklesu hořčíku přispívá nevhodné složení stravy, ale také pokles množství hořčíku v potravinách, k jeho nedostatečnému vstřebávání zase nevhodná úprava potravin, jako smažení či konzervace,“ doplňuje Trnková.
Denně bychom měli potravou přijmout 1000 až 1200 mg vápníku a 350 až 400 mg hořčíku. Je nezbytný pro aktivaci mnoha enzymů (např. serotoninu – hormonu štěstí), pomáhá bojovat s volnými radikály, přispívá k hormonální aktivitě, důležitý je pro regeneraci buněk a jako prevence vzniku migrén.
https://cutt.ly/iXjq3to@
https://cutt.ly/NXwpWxz@
https://cutt.ly/JXj2fI5@