Čočka – podceňovaná surovina s mnoha zdravotními přínosy

Čočka je potravina, která dříve dominovala hlavně v asijské kuchyni. Dnes je ale oblíbenou přísadou do jídel po celém světě. Ačkoliv například u dětí nepatří mezi oblíbené potraviny, je vhodné ji zařadit do jídelníčku díky jejím mnohým benefitům.

Obecně čočka pochází z Asie, kde má nejlepší podmínky pro růst. Tato potravina je nezbytnou součástí tamější kuchyně, která láká na čočku připravenou mnoha způsoby ať už se jedná o omáčky na kari, saláty, rizota nebo čočkové polévky z červené čočky, hnědé nebo černé.

Čočka je někdy také nazývána tzv. superpotravinou. Hlavně proto, že sama patří mezi nejzdravější potraviny s opravdu vysokým obsahem bílkovin a železa. Navíc existuje více druhů čoček a každý druh disponuje svými jedinečnými vlastnostmi.

Přínos čočky pro zdraví

Čočka je v základu kvalitním a levným zdrojem bílkovin. Říká se, že ze všech potravin zaujímá hned třetí místo v obsahu bílkovin. Navíc má přirozeně nízký obsah tuků, zatímco si drží vysoký obsah vlákniny, sacharidů a dalších potřebných živin.

Jaké jsou hlavní benefity spojené s každodenní konzumací čočky?

  • výborný zdroj železa
  • snížení cholesterolu a pomoc proti zácpě
  • skvělý zdroj kyseliny listové
  • prevence proti chronickým onemocněním
  • pomáhá odbourávat podkožní tuk

Mimo jiné obsahuje čočka i aktivní látky, minerály a vitaminy, jako je například vitamín B6, které pomáhají v boji proti depresím. Tyto látky posilují činnost mozku, nervů a ledvin, čímž přispívají mimo jiné k duševní rovnováze.

Červená čočka

Červená čočka je ve dnešních domácnostech čím dál populárnější. Její hlavní výhodou je vysoký obsah železa, selenu, fosforu, zinku a vitaminu B6. Navíc neobsahuje síru a nezpůsobuje nadýmání, díky čemuž se hodí například i pro kojící matky.

Příprava červené čočky nezabere tolik času, protože se nemusí předem namáčet. Hodí se skvěle na přípravu rychlých obědů a svačin. Je velmi jednoduché červenou čočku rozvařit, proto je důležité si ji při vaření dobře hlídat. 

Mezi oblíbené a zdravé recepty z červené čočky patří například čočkové koule nebo karbanátky. Nejčastěji se používá do kašovitých příloh a pyré, dále pak k přípravě indických jídel, polévek a mnoha dalších pokrmů. 

Hnědá čočka

Hnědá čočka se vyskytuje v české kuchyni nejčastěji a jedná se o nejlevnější druh čočky. Obsahuje mnoho bílkovin, sacharidů a vitamínů. V obchodech je často označovaná jako velkozrnná.

Hnědou čočku je potřeba před vařením namočit aspoň na pár hodin do studené vody, protože má hůře stravitelnou slupku. Také se vzhledem k velikosti zrn vaří nejdéle ze všech druhů. Používá se do klasických českých jídel, jako je čočka na kyselo nebo čočková polévka, případně i do čočkových karbanátků, burgerů a podobně.

Žlutá čočka

Tento druh čočky obsahuje největší množství bílkovin a k tomu další minerální látky, jako je selen, zinek, železo a další. Má zároveň velmi nízký obsah tuku. Pro vegetariány a vegany může být žlutá čočka hlavní náhražkou za živočišný protein.

Žlutá čočka se často objevuje v receptech na nejlepší obědy pro vegetariány. Prodává se často ve dvou variantách – loupaná a půlená. Neloupaná by se měla před vařením namočit na minimálně 2 hodiny. S velkou oblibou se pak používá k přípravě indických kari jídel.

Černá čočka – čočka beluga

Černá čočka beluga ve své slupce ukrývá velké množství antioxidantů a celkově je bohatým zdrojem vitamínu B, železa a hořčíku. Je drobná a někdy se jí také přezdívá kaviár. Vyloupaná černá čočka se prodává jako čočka bílá.

Tento druh čočky se před vařením může, ale nemusí namáčet. Pokud před vařením byla namočená, pak se doba jejího vaření může zkrátit z původních 20 až na 10 minut. Díky pevné struktuře se hodí do salátů, pomazánek, rizota či polévek. Chuťově je ideálním doplňkem k rybě nebo drůbeži.

Nejnovější články

- Reklama -PR článek

Další články autora